Den etiopiska birren har tappat 40% av sitt värde och det finns utmaningar både inom landet och i relation till grannländerna. Stig Lundberg rapporterar om den verklighet WSG/Bright Star och Hope for Children in Ethiopia arbetar i.
Den 11 september firade Etiopien nyår och första dagen av år 2017 enligt den julianska kalendern.
Inrikes
Som en förutsättning för att få lån från Världsbanken har Etiopien i början av augusti gjort en devalvering av den Etiopiska birren ETB så växlingskursen numera tappat cirka 40 % av sitt värde i relation till USD, EURO och andra hårdvalutor. Detta ger säkert rejäla prishöjningar även av lokala varor i Etiopien.
I Oromia har man nu genomfört en omstrukturering av administration och beslutsprocesser, allt för att ge möjlighet till mer jämställd fördelning av offentlig service och stöd i regionen.
Den humanitära situationen i Tigray i norra Etiopien fortsätter att vara besvärlig. Det dominerande partiet i Tigray TPLF har interna stridigheter som i första hand berör om man ska fortsätta att stödja den federala regeringen eller kräva större form av självständig lokal bestämmande.
Relationer till grannländerna
Etiopiens relationer med Eritrea blir alltmer frostiga. Nu i början av september har Ethiopian Airlines EAL slutat med alla flygresor till Asmara i Eritrea. Orsaken sägs i första hand vara att deras bankkonton i Asmara blockerats, men det blir även mer och mer tydligt att det nu är en spricka mellan ländernas styrande.
I Sudan rasar ett inbördeskrig sedan april 2023. Den humanitära katastrofen på grund av konflikten är ofattbar. Senast för någon vecka sedan brast en damm utanför Port Sudan med svåra följder för civilbefolkningen. Orsaken är framför allt bristande underhåll eftersom viktiga samhällsfunktioner som längre fungerar på grund av inbördeskriget. Inga lösningar är i sikte i denna konflikt och antalet internflyktingar i Sudan blir fler, och flyktingarna ökar även i omkringliggande länder.
Med Somalia har Etiopien en konflikt som har sitt ursprung i att Etiopien utan Somalias välsignelse gjorde ett avtal med Somaliland om att få tillgång till hamn där. Det senaste i den konflikten är att Djibouti nu erbjudit Etiopien exklusiv tillgång till en hamn ca 10 mil från den etiopiska gränsen.
När det gäller tillgången och rätten till bestämmande över Nilens vatten har Etiopien konflikt med Egypten, som hävdar att byggandet av kraftverket i Etiopien gjorts utan legal överenskommelse med Egypten. Det finns ett gammalt avtal från slutet av 1950-talet med forna kolonialmakter som ger Egypten exklusiv bestämmande över hur Nilens vattenresurser ska användas.
Text: Stig Lundberg
Rubriker och ingress: Eva Hylander
********************
HBE - Hopp för barn i Etiopien
Vi samlar pengar till och informerar om
som hjälper barn och unga att lämna livet på gatan, i barnarbete och i prostitution och att förebygga att barn hamnar i sådana situationer. Mer info på hbe.nu
Var gärna med!
Din gåva förändrar liv.
Swish: 123 226 76 80
Plusgiro: 40 83 52-3
Vill du ge regelbundet?
Lägg då bara in en återkommande betalning
till vårt plusgironummer i din bank.