Barn som arbetar med hushållssysslor i andras hem har genom HCE:s projekt Nigat fått se ljus i tunneln i form av förbättrade attityder, förhållningssätt och kunskaper om sina rättigheter. Nyligen har projektet utvärderats och visat anmärkningsvärt goda resultat.
Gryning för hushållsarbetande barn
Sedan ett par år tillbaka har vi som läser rapporter från Hope for Children in Ethiopia (HCE) kunnat följa deras projekt Nigat. Ordet på amhariska betyder gryning med innebörden att de barn som arbetar med hushållsarbete i främmande hem ska få bättre och lagenliga villkor, behandlas med respekt, få sina rättigheter tillgodosedda och bli schysst bemötta av sina arbetsgivare och deras barn. Rätten till vila och att gå i skolan är bara några av de skyldigheter som en arbetsgivare måste respektera. 97 hushållsarbetande barn har deltagit i Nigat och fått möta nya attityder och förhållningssätt och se ljus i tunneln. Det visar den utvärdering som nyligen genomförts.
Programmet riktar in sig på tre grupper: de hushållsarbetande barnen själva, deras arbetsgivares barn samt vuxna nyckelpersoner som ingår i grannskapets Iddir som är en traditionell form av socialt skyddsnät. Det har karaktär av förening för dem som bor i samma område. Gruppens uppgift är att stötta medborgarna och området socialt och ekonomiskt, till exempel vid dödsfall.
Barnarbete är en följd av fattigdom, föräldrar som inte har råd att försörja sina barn, barn som blivit övergivna eller att föräldrarna dött. Ett alternativ till ett liv på gatan är att arbeta med hushållsarbete i främmande hem. Barnen utnyttjas, berövas sina rättigheter och blir rätt och slätt slavarbetare. HCE har utarbetat ett program för att förändra attityderna hos alla dem som berörs av dessa missförhållanden.
Arbetsgivarnas barn
Arbetsgivarnas barn, till antalet 90, deltog varje månad vid totalt 33 tillfällen i Nigat-programmet. Det uttalade målet för undervisningen var att öka deras medvetenhet om alla barns rättigheter och uppmärksamma de svårigheter som de arbetande barnen utsätts för i deras hem. Lektionerna utgick från barnens intressen och förståelse genom rollspel, drama, engagerande aktiviteter och tekniker. Det gavs utrymme för samtal, reflektioner och stöd i hur de kunde agera hemma och det gav resultat. I sina hem kunde barnen argumentera för de arbetande barnens rätt till vila, utbildning, andra rättigheter och skyddade dem från hot och våld och därmed uppmärksammade sina familjemedlemmar på de missförhållanden som de arbetande barnen utsattes för. Om familjernas egna barn inte fått ta del av Nigat hade de oreflekterat övertagit attityder av förnedring och kränkande behandling och därmed förhindrat framtida förändringar.
De arbetande barnen
Inom ramen för Nigat har de hushållsarbetande barnen tränats i att skydda sig själva samt rapportera de sexuella trakasserier och våld som de utsätts för. Många av dem har tidigare varit osäkra på vart de ska vända sig, när deras arbetsgivare, arbetsgivarnas barn eller andra till familjerna närstående förgriper sig på dem. Risken har då varit överhängande att de varken vågat eller kunnat rapportera eller ens förstått att möjligheten finns.
Att det blir tydliggjort vart och hur de ska rapportera har gett dem bättre förutsättningar samt ökat deras medvetenhet att känna igen sexuellt utnyttjande och trakasserier i familjerna, lokalsamhället och skolinstitutioner. Utvärderingen visar att övningarna inom Nigat har ökat deras benägenhet att rapportera och ökat deras självförtroende i att agera.
Till det direkta stödet till barnen hör att de får hygienartiklar genom Nigat så att de känner sig bekväma i skolmiljön. Dessutom bidrar Nigat med att hävda att de ska få rättvis betalning för sitt hushållsarbete.
Inspirerande resultat
Utvärderingen visar på anmärkningsvärd goda resultat när det gäller relationerna mellan de arbetande barnen och arbetsgivarnas barn. De sistnämna började leka och umgås med barnarbetarna i hemmen, samt utvecklade klart förbättrade attityder mot dem. Dessutom har de börjat tala med dem både i hemmen och i skolan. Barnarbetarna får värde och respekteras.
Vuxnas ansvar
Barn bär framtiden i sina liv och det är därför oerhört viktigt att få dem med sig i förändringsarbetet, men ansvaret ligger hos de vuxna. HCE har därför bjudit in ledarskapet i Iddir, som tillsammans med andra nyckelpersoner i grannskapet deltagit i samtal och utbildning kring de hushållsarbetande barnen för att uppmärksamma och främja attitydförändringar och framför allt bidra till förståelsen för deras situation och de villkor som de lever under.
Iddir rapporterar om att missförhållanden tidigare blivit obehandlade på grund av att de saknat verktyg för att agera. Inom ramen för Nigat har deltagarna aktivt debatterat, reflekterat och stärkt sin förmåga att agera, handha och rapportera kring brott mot barnens rättigheter. Det blir en stor vinst för långsiktighet och hållbarhet när grannskapets ledare själva tar ansvar! Utvärderingen visar en stärkt förståelse för de hushållsarbetande barnens villkor och noterar anmärkningsvärda förbättringar i viljan att ta ansvar för dem från grannskapets vuxna ledare.
Imponerande strategi och resultat
Jag har tagit del av rapporter och utvärdering av Nigat och blivit imponerad av det strategiska tänkandet, genomförandet och resultaten. Att göra barnen från de båda grupperna medvetna om sina rättigheter och skyldigheter och därmed delaktiga i förändringen är en avgörande faktor, men självklart bygger allt ytterst på vuxnas stöd och ansvar.
Eva Nordin
Läs gärna 13-åriga Timists egen berättelse om vad Nigat betytt för henne!
********************
HBE - Hopp för barn i Etiopien
Vi samlar pengar till och informerar om
som hjälper barn och unga att lämna livet på gatan, i barnarbete och i prostitution och att förebygga att barn hamnar i sådana situationer. Mer info på hbe.nu
Var gärna med!
Din gåva förändrar liv.
Swish: 123 226 76 80
Plusgiro: 40 83 52-3
Lägg gärna in en återkommande gåva i din bank