Gatuliv kapitel 29

Gästhus och privatbostad

I mars 2005 öppnade Win Souls for God sitt egetgästhus, ”Natanim Guesthouse” i anslutning till kontorslokalerna. Deras nya huvudkontor ligger mitt emot den amerikanska ambassaden och Entottokyrkans byggnader i den norra delen av Addis Abeba. Helen Gima Dadi har arbetat som frivillig i sex år, men nu är hon anställd på heltid för att driva gästhuset, utöver sitt engagemang för de prostituerade. För cirka 35 kronor natten kan du hyra rum i det nya gästhuset, som har kapacitet för tolv övernattande gäster.

Här gäller självhushållning, med modernt uppehållsrum och matsal, förutom ett väl utrustat kök. Önskar du köpa färdig mat, finns det många bra och prisvärda caféer och restauranger i närheten. Tack vare privata gåvor från Sverige, har gästhuset blivit en realitet. Förutom en trygg och god övernattning, får gästerna också möjlighet att följa arbetet på plats. WSG hoppas att överskottet från gästhuset ska räcka till att täcka kostnaderna för hyran av de nya kontorslokalerna.

Syftet med gästhuset är dubbelt. För WSG är det viktigt att hålla kontakten med tillresande etiopiska vänner och bekanta inom den evangeliska verksamheten utanför Addis Abeba. Dessutom med sina utländska samarbetspartners. Genom att erbjuda rum i ett eget gästhus, kan det också bli några kronor över till arbetet bland gatufolket.

Under senare år har många skandinaviska studenter besökt staden. Helen ordnar transporter till och från flygplatsen, som ligger en halvtimmes bilväg från gästhuset. Gäster kan också hyra egen bil med chaufför för 250 kronor per dygn inom Addis Abeba. Gäster som vill resa utanför staden, får också hjälp med en trygg transport. Norsk Luthersk Missionssamband har ett eget semesterområde i Awasa, cirka 30 mil söder om huvudstaden. Här kan man hyra stugor till rimliga priser, i den mån lediga stugor finns. Missionens egna anställda och andra som arbetar i Etiopien, har företräde till stugområdet. Större delen av året finns det ändå lediga stugor.

En vistelse vid Awasa-sjön är absolut att rekommendera. Har du inte sett flodhästar och markattor på nära håll, så möter du dem garanterat i Awasa. Bara solnedgången och det rika fågellivet vid sjön, är värt ett par dygn här. Vägen mellan Addis Abeba och Awasa är den bästa i hela Etiopien.

Efter många år av eländiga bostadsförhållanden, har WSG-ungdomarna fått ett eget ställe att bo på. Tack vare svenskt stöd, kan de nu hyra ett helt hus där de kan bo tillsammans, två i varje rum. Ungdomarna betalar sin del av hushyran till organisationen. De har också en hemhjälp, som sköter mat, tvätt och städning. När skulle dessa ungdomar få tid att ta sig an hus och hem, med en arbetstid från sju på morgonen till tio på kvällen?

Standarden i bostaden är god. Ungdomarna känner sig privilegierade och är tacksamma för möjligheten att bo bra och bekvämt. Gästfrihet präglar WSG-ungdomarnas hem. Ofta är vänner och släktingar på besök för att få hjälp. Hela familjer kan stå utanför dörren när ungdomarna kommer hem för att äta lunch. Hemhjälpen vet att det måste lagas mat till många fler än dem som bor där. Köket har en annan standard än vi är vana vid, men det fungerar. Maten som lagas är enkel, men smakful och god. Lunchen är kanske dagens viktigaste måltid. Några vill gärna prata, andra vill avnjuta stillhet eller uppdatera sig med de senaste TV-nyheterna.

Skylten på ytterdörren är en påminnelse om det viktigaste för WSG-ungdomarna: ”Påbörja inte arbetsdagen innan du har mött Guds ansikte”, står det på plakatet. I ungdomarnas gemenskap är bön och lovsång en helt självklar del av tillvaron. Varje dag inleds och avslutas med bön, som det mest naturliga för denna ungdomsgrupp.

Kapitel 30 >>