Gatuliv kapitel 14

Matkupongerna

De som kommer till Addis Abeba och har kontakt med kristna eller humanitära organisationer, använder sig ofta av möjligheten att köpa matkuponger. Dessa kuponger kan de ha liggande i bilen. Därigenom kan de lätt ge dem till de tiggare som kommer till bilen, när de själva stannat vid rött ljus i gatukorsningarna. Alla fattiga i staden kan med en biljett i handen få en enkel, men näringsrik måltid av Hope Enterprise, det mest kända lågpriscaféet i hela staden. En middag kostar 50 öre här. Under år 2004 serverades det otroliga 225 000 middagsmåltider till fattiga och gatufolk. WSG samarbetar med Hope Enterprise. Tariku Wendimu har under de senaste fem åren hållit andakt för gatufolket tre gånger i veckan. Han möter olika människoöden varje gång. Det är lätt att se på honom att särskilt de små barnen gör intryck. En förmiddag möter vi en svårt invalidiserad pojke. Han är förtvivlad, eftersom någon har stulit hans rullstol. Det var en rullstol han väntat på i flera år, men som han bara fick ha glädje av i några veckor. De senaste två månaderna har han klarat sig med en hemgjord variant, i form av en rullbräda.

-Jag har ofta svårt med nattsömnen efter att ha förkunnat för dessa människor, säger Tariku. Inte ens efter fem år i detta arbete, klarar han av att skjuta upplevelserna ifrån sig.

– Du ser ju att de inte äger hopp i livet. De lever i ett mörker och alla deras tankar handlar om att få mat för att stilla den värsta hungern. Det är inte lätt att förkunna hopp och tro för tomma magar, men jag ska göra det, säger Tariku. Han vill så gärna visa att han bryr sig om alla människor, speciellt de minsta. Tre små pojkar står i den långa kön och väntar på dagens måltid. Den äldste pojken har lyckats samla ihop flera matkuponger under de senaste dagarna. Nu har de säkrat mat för ett par veckor. Det kommer väl till pass, för pojkarna berättar att mor och far inte har några arbeten. I bästa fall får de en måltid om dagen hemma.

– Utan Hope Enterprise skulle tusentals människor duka under, menar Tariku. Denna organisation gör ett fantastiskt jobb, och de har många stöttepelare runt om i världen. Särskilt turister som kommer till staden, blir uppmanade att köpa häften med matkuponger i stället för att ge gatufolket pengar. Pengarna används ofta till tobak och narkotika eller till dryckesvaror, och det är inte något man kan leva av.

Hope Enterprise gör en speciellt god insats bland de många unga flickor som skaffar sig några kronor genom prostitution. Detta är en grupp som är i högriskzonen för att få HIV och AIDS. Flickorna vet hur farligt det är, men kämpar en daglig kamp för att överleva. Därför driver Hope Enterprise också ett speciellt ”drop in” ställe för dessa flickor. Varje dag kommer cirka trettio flickor för att få mat och hjälp till att komma ifrån sin sysselsättning. Win Souls for God har hämtat mycket lärdom från samarbetet med Hope Enterprise.

– Det finns ingen som har översikt över hur många prostituerade det finns i staden, men på horstråken står de tätt på kvällar och nätter. Det är en ård kamp om kunderna. Många av flickorna är anställda som hembiträden på dagtid. I många hem blir också flickorna utnyttjade sexuellt av mannen i huset. Därför är det så svårt att beräkna antalet prostituerade. Kanske är det 50 000, antyder Tariku.

– Vi vet att det stora flertalet av flickorna önskar komma bort från detta världens äldsta yrke. Dessvärre är många av dem HIV-smittade eller har utvecklad AIDS. Livslängden är låg för denna yrkesgrupp. Desto viktigare är det att vi får kontakt med dem så tidigt som möjligt, menar Tariku.

Kapitel 15 >>